CONECTÂND OAMENII CONTRIBUIM LA SCHIMBARE:

GALA BIBLIOTECILOR DIN REȚEAUA CAHUL, LEOVA ȘI CANTEMIR

Rolul tradițional al bibliotecii, ca instituţie de cultură şi de educaţie, nu va dispărea, ci va fi extins prin servicii de informare şi consiliere.

Bibliotecile publice din raionul Cahul au devenit astăzi centre comunitare active care oferă servicii ce depășesc rolul tradițional al bibliotecilor și răspund necesităților și intereselor diferitor categorii de utilizatorii. De asemenea, biblioteca servește ca un spațiu de întâlnire și de interacțiune socială. Oamenii se pot reuni în bibliotecă pentru a participa la cluburi de lectură, ateliere creative, conferințe sau prelegeri. Acest aspect social al bibliotecii contribuie la crearea unei comunități active și informate.

Potrivit Legii cu privire la biblioteci (nr. 160 din 20.07.2017), serviciile de bibliotecă reprezintă activităţi, programe relevante în curs de desfăşurare, organizate de bibliotecă pentru a satisface necesitatea membrilor comunităţii de a se informa, de a comunica, de a se instrui, dezvolta şi de a se recrea. În această ordine de idei, fiecare bibliotecă publică prestează servicii conform necesităţilor membrilor comunităţii, în corespundere cu propriul regulament de organizare şi funcţionare.

Biblioteca raională „Andrei Ciurunga”din Cahul pe lângă asistenţa  metodologică pentru bibliotecile din reţea, și-a asumat și rolul de  promovare și  dezvoltare a  serviciilor de bibliotecă din reţea, lansând iniţiative şi  bazându-se pe lecțiile învățate, contribuind la dezvoltarea și promovarea societăților durabile.

De-a lungul anilor, s-a cristalizat la Cahul o tradiție minunată în care bibliotecarii din regiune își promovează serviciile care au un impact semnificativ în comunitate. În acest sens, Biblioteca Raională „Andrei Ciurunga”, în parteneriat cu Secția Cultură Cahul, a organizat a V-a ediție a evenimentului regional „Gala Serviciilor de Bibliotecă”. Scopul acestui eveniment este de a evalua rezultatele obținute de biblioteci în aplicarea priorităților din anul 2023, de a sărbători succesele înregistrate în urma implementării serviciilor inovatoare și de a împărtăși, prin intermediul unei prezentări, cele mai bune practici și lecții învățate.

Evenimentul a fost destinat bibliotecarilor din rețeaua Cahul, Leova și Cantemir. Cu  mesaje de motivare pentru participanţi a venit vicepreşedintele raionului Cahul, șeful Secției Cultură şi specialistul principal responsabil pentru biblioteci.

În cadrul evenimentului, au  fost prezentate 14 servicii inovative cu cel mai mare impact în comunitate, destinate utilizatorilor de diferite vârste și categorii, axându-se cu preponderență pe domeniile educaţie, IT și sănătate.

 Patru biblioteci şi-au prezentat serviciul „Biblioteca ca centru comunitar de învățare și formare a cunoștințelor” ce oferă membrilor comunităţii spaţii prietenoase, care generează stări de spirit inovator și învățare pe tot parcursul vieții. În incinta acestor biblioteci s-au desfășurat  activități care au fost astfel concepute, încât să fie atractive pentru beneficiari, să le stimuleze curiozitatea, să-i implice activ și să fie percepute ca ceva util și relevant.  Alte servicii relevante au prezentat: biblioteca publică Slobozia Mare, Cahul – serviciul „Schimbă-te tu – şi schimbă lumea”;  biblioteca publică „A.I. Cuza”, Cahul – serviciul  „Educaţia Mediatică”; BP Crihana Veche, Cahul – serviciul „Biblioteca de Seminţe”; biblioteca publică Cociulia, r. Cantemir – servicul „Pictura murală”, inițiat de grupul E.S ,,Tinerii creativi’’.

Biblioteca publică Zîrneşti, Cahul a implementat cu succes serviciul „Modernizăm Bibliotecile – Transformăm Comunitățile”. Acest serviciu cu un impact strălucitor a fost realizat  cu implicarea membrilor grupurilor pe interese din localitate în lucrările de reparaţie a spaţiului bibliotecii, achiziţionarea şi instalarea panourilor fotovoltaice pentru încălzirea spaţiului bibliotecii, au fost instalate 4 banchete, 4 stelaje şi o vitrină, achiziţionarea documentelor informaţionale şi digitalizarea istoriei locale, au fost realizate 11 interviuri cu personalităţi zîrneştene, colectate circa 100 fotografii vechi ale membrilor comunității au fost digitizate etc.

Prin intermediul bibliotecilor  mai multe comunităţi au fost implicate în răspunsul eficient la criza refugiaților,  desfășurând diverse activități recreative cu participarea femeilor și copiilor din comunitate în vederea integrării femeilor și copiilor refugiați la biblioteca raională Cantemir în cadrul serviciului „Consilierea femeilor și fetelor ucrainene pentru o sănătate mintală mai bună”. Prin implementarea serviciului „Bibliotecile aduc schimbarea în criza refugiaţilor” Biblioteca filială copii „G. Vieru” Cahul s-a remarcat ca un sprijin esențial pentru integrarea refugiaţilor  în societate, prin crearea și oferirea unui spațiu sigur pentru desfășurarea unor activități relevante, care sunt axate pe educarea relațiilor interpersonale și implică membrii unor culturi diferite. Totodată, refugiații (10 persoane) au putut beneficia, după necesitate, de ședințe psihologice de grup, dar şi individuale, care i-au ajutat să-și soluționeze problemele legate de stres, să-și recapete stima și  încrederea în ei înșiși și  să-și adune puterile pentru a putea merge înainte.

La eveniment au fost prezentate o gamă de servicii specifice Programului Național LecturaCentral, servicii care sunt  orientate spre promovarea lecturii cum ar fi: cuburile de lectură „O doză de LECTURĂ” (BP Cucoara, Cahul), „Oază de LECTURĂ”(BP Badicul Moldovenesc, Cahul).  În cadrul acestor cluburi de lectură s-a creat un  mediu benefic pentru discuții culturale în rândul utilizatorilor, valorificarea cărților din colecțiile bibliotecilor și cultivarea pasiunii pentru lectură.  Copiii participanţi la cluburile de lectură au descoperit universul basmelor, al poeziei și al istoriei, s-a observat creşterea ratingului pozitiv al lecturii în comunitate.

O altă oportunitate de promovare a cărții și lecturii constituie taberele de vară care cu succes au fost promovate de bibliotecarii din Cahul şi Cantemir. Participanții la proiectele de lectură estivală „Biblioteca de vară” (BP Baurci Moldoveni, Cahul), „Clubul ADOLESCENŢILOR” (BP Huluboaia, Cahul) şi „Prietenii bibliotecii online” (Biblioteca pentru copii ,,Gr.Vieru’’ Cantemir)    au identificat o lectură interactivă și transformatoare, prin intermediul activităților cu o componentă ludică, de joc creativ, deoarece vara este vremea vacanței și a odihnei.

Nu s-au trecut cu vederea nici serviciile  din domeniul IT promovate de bibliotecile publice din raionul Leova: serviciile ”e-Guvernare,, (biblioteca publică Beştemac) şi „ABC-ul Calculatorului,, (biblioteca publică Sărata-Răzești),  în cadrul cărora membrii comunităţii au dezvoltat competențe digitale.

Impactul serviciilor de bibliotecă este crucial în promovarea accesului la informație și educație, contribuind la dezvoltarea comunității. În același timp, serviciile de educație joacă un rol esențial în formarea viitoarei generații și în îmbunătățirea nivelului de cunoștințe. Sectorul IT influențează semnificativ evoluția tehnologică, facilitând inovația și conectivitatea globală. Aceste domenii reprezintă piloni esențiali ai progresului societal, iar Galabibliotecilor din rețeaua Cahul, Leova și Cantemir  a evidențiat contribuțiile remarcabile și impactul pozitiv pe care aceste servicii le au asupra comunității. Prin argumente concrete s-a demonstrat că serviciile prestate de bibliotecile publice se îmbunătățesc, se diversifică și se actualizează incontinuu, fiind racordate la schimbările sociale,  tehnologice și la categoriile de utilizatori ai bibliotecii publice și necesitățile acestora.  

       La finele evenimentului, Secția Cultură Cahul a oferit premii și diplome pentru  participanţi. Este important să remarcăm că evenimentul  a avut un impact deosebit pentru întreaga comunitate bibliotecară din reţea.

        Participanţii la Gala Bibliotecilor                   Prezentarea serviciului „Oază de Lectură”

         2023                                                              BP Badicul Moldovenesc, raionul Cahul 2023

Referinţe bibliografice:

  1. Lege cu privire la biblioteci,  nr.160 din 20.07.2017 [on-line]. [Citat 02.02.2024]. Disponibil: https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=139802&lang=ro
  2. Metode și tehnici de promovare a lecturii: Recomandări metodologice. Echipa de autori: Margareta Cebotari, Ecaterina Dmitric, Angela Drăgănel [et al.]. Coord. de ediție: Vera Osoianu, Ecaterina Dmitric. Consultant șt.: Ludmila Corghenci. Chișinău: BNRM, 2022. 73 p.  ISBN 978-9975-3271-2-1. P. 7-9.
  3. Activitatea Bibliotecilor Publice Teritoriale din raionul Cahul în anul 2023 / Consiliul Raional Cahul; Elaborat: Ana Caraman, Rodica Dermenji, Tamara Donici, Stela Marian. – Cahul, 2023. – 64 p. – Manuscris. P.13

Disponibil: http://moldlis.bnrm.md/handle/123456789/1935

            Tamara DONICI, bibliotecar principal

                       Biblioteca raională „Andrei Ciurunga“,Cahul

 „Gala Serviciilor de Bibliotecă”Cahul

Biblioteca raională ,,Andrei Ciurunga,, în parteneriat cu Secția Cultură Cahul au organizat, Ediţia a V-a a evenimentului regional „Gala Serviciilor de Bibliotecă”, având ca scop totalizarea rezultatelor aplicării de către biblioteci a priorităților anului 2022, celebrarea succeselor obținute în rezultatul implementării serviciilor inovatoare și împărtășirea celor mai bune practici și lecții învățate prin realizarea unei prezentări . Evenimentul de astăzi este destinat bibliotecarilor din rețeaua Cahul, Leova și Cantemir. Cu un mesaj de salut pentru participanţi a venit Dna Seredenco Tatiana, vicepreşedinte a raionului Cahul, Dna Cozma Ecaterina, Șef Secția Cultură.

În cadrul „Galei Serviciilor de Bibliotecă”, fost prezentate 14 servicii inovative: ”Modernizăm Bibliotecile-Transformăm Comunitățile”, BP Zîrneşti, ,,Consilierea femeilor și fetelor ucrainene pentru o sănătate mintală mai bună” BP Cantemir, „Biblioteca de Seminţe” – BP Crihana Veche, „Biblioteca de vară”- BP Baurci Moldoveni, „Educaţia Mediatică”- BP A.I. Cuza, „Clubul ADOLESCENŢILOR”, BP Huluboaia, ,,Prietenii bibliotecii online’’Biblioteca pentru copii ,,Gr.Vieru’’ Cantemir, „Schimbă-te tu şi schimbă lumea”, BP Slobozia Mare, „O doză de LECTURĂ”, BP Cucoara, ,,e-Guvernare,, BP Beştemac, r. Leova, ,,Pictura murală, inițiat de grupul E.S ,,Tinerii creativi’’Biblioteca publică Cociulia, r. Cantemir, ,,ABC-ul Calculatorului,, Biblioteca publică Sarata-Răzeşti,r. Leova, „Oază de LECTURĂ”, BP Badicu Moldovenesc, „Bibliotecile aduc schimbarea în criza refugiaţilor” Biblioteca filială Copii „G.Vieru”, Cahul.

La finele evenimentului, Secția Cultură Cahul a oferit premii și diplome pentru cei mai activi bibliotecari din raionul Cahul, Leova, Cantemir.

„…o dulce zăbavă”

Cartea și lectura au avut nevoie mereu de un omagiu adus culturii spiritului, care le-ar reconfirma, de fiecare dată, statutul și valoarea în societate.

Începând cu anul 2023, in Republica Moldova va fi marcată, la 14 februarie, Ziua Națională a Lecturii. În acest context  Biblioteca raională timp de două săptămâni a desfăşurat diverse activităţi de abordare  a relațiilor intre Carte, Cititor, Lectură. Pe parcursul acestor săptămâni s-au desfăşurat ore de lectură, poezie, concursuri literare, şedinţe ale cluburilor de lectură.

La data de 14 februarie este marcată şi ziua de naştere a poetului Grigore Vieru.

Marele Grigore Vieru… Talentul său inestimabil ar fi dat naștere încă multor capodopere literare, dar și acel testament imens pe care a reușit să ni-l lase este motiv de mândrie nemărginită și sursă de inspirație nesecată.

Versurile, întreaga sa creație au un mare rol în educația morală. A fost și va rămâne unul din cei mai buni învățători de dragoste pentru plaiul natal.

Creația lui Grigore Vieru este îndrăgită și apreciată de cititorii de toate vârstele. Poezia viereană este pe buzele și în sufletul tuturor.  Ne-am convins de acest fapt  când am văzut cât de popular a fost concursul online de poezie „G. Vieru – poetul care ne uneşte” Ediţia II , dedicat comemorării marelui scriitor, anunțat de Biblioteca raională „Andrei Ciurunga” . Cei 211 participanţi,  copii, tineri și maturi din diferite raioane ale ţării noastre și-au manifestat talentul de a recita poeziile, trezind sentimente profunde de mândrie și demnitate. Totodată, acest fapt inspiră încredere că opera  viereană  este o comoară spirituală păstrată, iar dragostea față de Mamă și față de Patrie sunt cele dintâi valori pentru noi. La finalul concursului, au fost premiate cele mai inspirate trei înregistrări video (locul I, II, III), care au  acumulat cele mai multe aprecieri, pe pagina de Facebook al grupului „Fantastica Lume a LECTURII”. Câștigătorii concursului au fost menţionaţi cu Diplome de învingător și o carte-suvenir, iar participanţii cu menţiuni de participare. 

Biblioteca raională „Andrei Ciurunga” adresează mulțumiri copiilor, profesorilor, părinților implicați în acest concurs şi îndeamnă comunitatea să participe şi la alte concursuri organizate de bibliotecă.

Donici Tamara, bibliotecar principal.

“Hai sa facem împreună o zi frumoasă pentru copiii din Ucraina”

Parteneriatul este o atitudine, caracterizată prin cooperare, implicare, dialog și (co)responsabilitate . Un frumos parteneriat Biblioteca raională “Andrei Ciurunga“ & Asociația Obștească ”AZI” bazat pe faptul că au un spirit de reciprocitate care le permite să acționeze împreună. “Hai sa facem împreună o zi frumoasă pentru copiii din Ucraina” a fost tema vizitei la bibliotecă. Părinți și copii curioși au dat buzna în lumea cărții, lăsându-și amprente în marea carte a schimbării.

REGULAMENTUL CONCURSULUI ONLINE DE POEZIE ,,GRIGORE VIERU-POETUL CARE NE UNEȘTE,,

                                    Biblioteca raională ,,Andrei Ciurunga,, Cahul

Organizează Concursul online de poezie dedicat comemorării poetului Grigore Vieru născut la 14 februarie, care se desfășoară în perioada: 1 – 14 februarie 2022 și are ca scop valorificarea și promovarea creației vierene prin realizarea unui videoclip și este destinat  adulților și copiilor.

Desfășurarea concursului                                                                               

  1. Concursul se va desfășura în perioada 1-14 februarie 2022
  2. La concurs vor participa adulți și elevi în mod individual
  3. Participanții vor crea folosind mijloace tehnice un videoclip prin care vor promova opera lui Grigore Vieru .
  4. Mesajul video cu mențiunea: CONCURS ONLINE DE POEZIE, se va plasa  pe pagina de facebook în grupul ,,Fantastica lume a lecturii,,
  5. Mesajul va întruni următoarele cerințe:
    • Mesajul va fi creat în formatul unui videoclip
    • Se va menționa autorul și denumirea poeziei promovate
    • Se permite creație proprie dedicată poetului Grigore Vieru.
    • Conținutul mesajului trebuie să fie atrăgător
    • Durata videoclipului nu va depăși 2 minute
    • Sunet  și imagine de calitate
  6. Termenul limită 14 februarie 2022, ora12.00

Evaluarea lucrărilor

  1. Rezultatele vor fi stabilite în baza numărului de vizualizări acumulate până la ora 12.00, 14 februarie 2022.
  2. În cadrul concursului vor fi acordate premii și mențiuni pentru locurile I; II; III . Ceilalți vor primi Diplome de participare.
  3. Anunțarea rezultatelor va avea loc la data de 14 februarie 2022 ora 15.00 pe pagina de facebook a bibliotecii raionale ,,Andrei Ciurunga ,, Cahul

Pentru informații suplimentare ne contactați la telefonul:  029923856.

Un fir de verticală rugăciune

PROIECT DE SUCCES ,,CETĂŢENI INSTRUIŢI – COMUNITĂŢI PROSPERE”

Învățăm împreună, ne susținem reciproc, menținându-ne în aceiași barcă, vâslind cu optimism, ca să nu ne ducă apele tulburi din ziua de azi înapoi, precum ne învață o veche zicală japoneză.

Bibliotecile au devenit  centre în care adulții își pot dezvolta abilitățile, iar bibliotecarii și-au asumat, în mod voluntar, rolul de mentori ce posedă multe cunoştinţe şi în diverse domenii. Ținând cont de particularitățile educației adulților în biblioteci s-a constatat că acestea sunt caracterizate, mai ales, prin gratuitate, durabilitate și caracter individual; acest tip de învățare este mai potrivit pentru persoanele în vârstă, deoarece se desfășoară în ritm propriu, concentrându-se pe subiectele care îi interesează. În plus, bibliotecile, pe lângă funcțiile lor principale,  oferă servicii de consultanță gratuite.

În perioada august-decembrie 2020 educația adulților în bibliotecile din reţeaua raionului Cahul a primit un sprijin eficient prin proiectul ,,Cetăţeni instruiţi – comunităţi prospere”, implementat  de Asociaţia Obştească „AZI” în parteneriat cu biblioteca publică raională „Andrei Ciurunga”, cu suportul financiar al DVV Internațional Moldova din alocaţiile oferite de BMZ (Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare), care a avut ca obiectiv  dezvoltarea şi facilitarea accesului adulţilor la servicii non formale de educaţie bazate pe nevoi reale de învăţare. Scopul major al proiectului a fost motivarea cetățenilor de a învăța pe tot parcursul vieții, pentru facilitarea participării civice în dezvoltarea durabilă, culturală, socială și economică în Republica Moldova.

Este vorba despre un proiect ce ţine de educaţia adulţilor pe tot parcursul vieții şi acoperă  domeniul formării generale a persoanelor, care are ca obiectiv ajutorarea cetăţeanului să înţeleagă mai bine realitatea culturală, viaţa comunitară; să interacţioneze mai reuşit cu semenii săi. Argumente în favoarea educației adulților sunt oferite de Malcom Knowles (1950): adulții învață mai bine și mai eficient în contexte mai puțin formale, prin intermediul unor activități, prin metode și tehnici flexibile, adaptate nevoilor, intereselor și aspirațiilor lor.

Biblioteca publică raională „Andrei Ciurunga” Cahul, având statut de centru regional de formare, a desfăşurat în cadrul proiectului trei cursuri: „Drepturile omului şi mobilizare comunitară”, ,,Sănătatea accesibilă pentru toţi” şi „Protecţia mediului înconjurător şi a apelor”. A fost elaborat un curriculum flexibil şi variat cu implicarea a 36 de biblioteci, propunându-li-se participanţilor activităţi diverse şi atractive.

Prin acest proiect s-a reuşit să fie instituite 38 servicii noi de bibliotecă  în funcţie de interesele  şi de aspiraţiile membrilor comunităţii. În urma instruirilor,  348 adulți din localități  au învăţat să identifice nevoile şi problemele din localitate, s-au familiarizat cu drepturile fundamentale ale omului, au studiat conceptul de mobilizare comunitară și participare, organizare de activități comunitare în colaborare cu APL. Au fost instalate două rampe de acces la bibliotecă şi un scaun, pentru persoane cu dezabilități locomotorii; două căsuţe cu cărţi în aer liber pentru cei pasionaţi de lectură, care vor putea citi cărţile pe loc sau la domiciliu. Pe parcursul perioadei de derulare a proiectului au fost întemeiate trei acorduri de parteneriate (AO AZI; DVV Internaţional Moldova; Primăria municipiului Cahul). De asemenea au fost elaborate trei curricule: “ Sănătatea  accesibilă pentru toţi”, “Drepturile omului şi mobilizare comunitară”, „Protecţia mediului înconjurător şi a apelor”.

Instruirile în cadrul cursului ,,Protecţia mediului si a apelor” au motivat bibliotecari din reţea să lanseze campania de curăţenie în preajma localităţilor lor, cu genericul  ,,O comunitate curată – un mediu protejat”. Au fost organizate acţiuni comunitare în beneficiul comunităţii lor: plantarea copacilor şi florilor, amenajarea a două izvoare din două localităţi, curăţarea terenurilor de joacă şi odihnă şi a staţiilor de autobuz din localitate. În aşa fel 14 localităţi din raion au făcut un pas înainte spre amenajarea cu gust a unor spații publice. Toate aceste realizări sunt spre beneficiul membrilor comunităţilor cahulene, care reprezintă o prioritate în activitatea bibliotecilor.

Acţiuni comunitare s-au desfășurat în fiecare localitate implicată în proiect și au fost susținute de echipa AO AZI şi a bibliotecarilor. Este de remarcat atitudinea pozitivă, iniţiativa, responsabilitatea  față de implicarea adulţilor în  acțiuni comunitare.

La finele proiectului,  Palatul de Cultură ”Nicolae Botgros” din mun. Cahul a fost gazdă a evenimentului de finalizare a ”Activității Publice de Promovare a Educației Adulților” din cadrul proiectului ”Cetățeni Instruiți – Comunități Prospere” implementat de către Asociația Obștească ”AZI” cu suportul financiar DVV International Moldova.

 La eveniment au participat formatori, bibliotecari, beneficiari a cursurilor din cadrul proiectului din raioanele Cahul și Cantemir.  Fiecare bibliotecar a prezentat impactul proiectului în comunitatea sa şi a fost menţionat cu diplomă pentru un parteneriat durabil.

Ce ţine de continuitatea proiectului – în cadrul proiectului s-a elaborat ghidul participantului, acesta a fost inclus în suportul metodologic al bibliotecarilor. Serviciile din cadrul proiectului îşi menţin continuitatea, şi bunele practici implementate în acest proiect vor fi preluate de alte biblioteci, deoarece sunt recomandate de către  respondenţi rudelor şi prietenilor din alte raioane.

Succesul şi realizările acestui proiect au fost posibile doar graţie parteneriatului durabil, în urma căruia am reuşit să valorificăm oamenii fără să le numărăm anii, iar aceasta înseamnă să le transmitem încredere, simţul utilităţii şi valoare. Criteriul de vârstă nu este un indicator de incapacitate pentru a învăţa ceva nou, a fost unul din obiectivele noastre majore din acest proiect.

În concluzie s-a constatat, că schimbările din biblioteci, ca instituții de învățământ pentru adulți, sunt de mare interes. Bibliotecarii ar trebui să difuzeze mai multe informații despre aceste activități  atractive, iar  problemele întâlnite în activitatea lor zilnică ar trebui să fie prezentate unui public mai larg.

Referinţe bibliografice:

1. Bibliotecile Publice Teritoriale din raionul Cahul în anul 2020. Raport analitic anual. Manuscris.

2. Învățarea pe tot parcursul vieții: Ghid – de la teorie la practică / Lidia Bosâncianu, Mihaela

Lesenciuc, Nicu Miron, … – Iași : Taida, 2010. – 94 p.