PROGRAMUL ACTIVITATILOR PRILEJUITE DE CONSEMNAREA ANULUI 2020

https://cdn.fbsbx.com/v/t59.2708-21/82898947_182566463152875_337565024803356672_n.docx/programulanului2020anullecturii-200115104417-1-converted.docx?_nc_cat=111&_nc_ohc=hxx7um0tx34AX-lcdlS&_nc_ht=cdn.fbsbx.com&oh=4dfa15ece23050287985478a07f60e44&oe=5E3B932D&dl=1&fbclid=IwAR0JQJZP5I5AslnzS7Sq79t2n6jTLOJGOFiEuAVY4-ZVLGEaABP3w_g3BDU

„Înmormântat în vis ca-ntr-o zăpadă”

Serata literar-muzicală „Înmormântat în vis ca-ntr-o zăpadă”, tema religiei în opera lui Andrei Ciurunga.

Zi importantă pentru Biblioteca noastră. Astăzi, 28 octombrie se împlinesc 99 ani de la naşterea poetului martir Andrei Ciurunga. Poetul s-a născut cu versul, aşa cum cerul s-a născut cu sfinţenia, aşa cum soarele s-a născut cu lumina, aşa cum pământul s-a născut cu izvoarele, aşa cum pădurea s-a născut cu verdele ei fascinant, aşa cum florile zâmbesc în miresmele lor îmbietoare, aşa cum harul este împodobit în libertatea sa.
Invitații speciali la serata literar-muzicală : preotul paroh Vadim Beresteanu , Biserica „Sfântul Pantelimon” ne-a încântat cu cântecele sale, care îți ating sufletul: „Prima zi”: versuri și muzică Vadim Beresteanu, „Crez”: versuri Radu Gyr, muzică – Vadim Beresteanu, „Așteptare”: versuri Andrei Ciurunga, muzică – Vadim Beresteanu, Alexandru Tecuci – profesor de Limbă şi Literatură Română,, Veronica Popa – șef Catedră Științe Socio-Umane profesor de Limbă şi Literatură Română, Colegiul „Iulia Hasdeu”și Ludmila Balţatu – lector universitar, şef Catedră Filologie Română, Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” ne-au vorbit despre viața și opera poetului, Alexandra Hanganu – profesor de Limbă şi Literatură Română, Liceul Teoretic „Ioan Vodă”împreună cu discipolii săi au recitat versuri din poezia poetului martir Andrei Ciurunga. Toți participanții au avut privilegiul să-i cunoască opera acestui mare Voievod al poeziei martirice. Cu suferinţa şi dorul, cu rugăciunea şi jalea, cu nădejdea şi creaţia sa, a străbătut Ţara de la un capăt la altul, din închisoare în închisoare, alinând, bucurând şi salvând sute de mii de deţinuţi politici de la sinuciderea moral-religioasă.

,,Ora să ŞTIM,,

Biblioteca Raională ,,Andrei Ciurunga,, Cahul având statut regional de formare a aplicat pentru  proiectul ORA SĂ ȘTIM, care are ca bază metodologia STEM – prescurtarea din limba engleză pentru Science, Techology, Engineering, Maths, în limba română ȘTIM: Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică  – care este bazată pe învățarea integrată a disciplinelor științifice și se caracterizează printr-o metodă activă, aplicată,  de a „învăța prin a face”.

Este vorba  despre un nou proiect internațional pentru copii ,,Ora să ŞTIM,, implementat de către Fundația Progress România cu susținerea Deutsche Telekom Stiftung din Germania și supervizat de Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova prin intermediul Centrului Național de Excelență Profesională pentru Bibliotecari în 63 de biblioteci din 31 de raioane ale țării.

Biblioteca Raională  conlucrează cu 11 biblioteci din zona Sud a ţării. Activitățile proiectului se vor desfășura în bibliotecile publice din  reţeaua Cahul – Larga Nouă, Crihana Veche, Zârneşti, Cucoara, Biblioteca Copii ,,G. Vieru,, Cahul. Reţeaua Cantemir -Cârpești, Gotești, Cociulia. Rețeaua Leova – Covurlui, Sârma, Sărata Nouă.

Toate bibliotecile implicate în proiectul ORA SĂ ȘTIM vor primi seturi de cărți gratuite special selectate şi materiale dezvoltate de Fundația Progress ce oferă sugestii de activități. Începând cu 1 noiembrie 2019 bibliotecile vor organiza, lunar, câte 4 ateliere, pe două grupe de vârstă: 3-6 ani, respectiv 7-10 ani.

Prin acest proiect,  copiii din raioanele Cahul, Leova şi Cantemir, cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani, vor lucra în bibliotecă sau în unitățile de învățământ, asemănător oamenilor de știință sau inginerilor: observând, adresând întrebări, formulând idei,  experimentând, punând în practică ceea ce descoperă și transmițând concluziile la care au ajuns. Atelierele vor urmări dezvoltarea limbajului, lărgirea ariei de cunoaștere, stimularea și dezvoltarea creativității și a gândirii libere, având ca punct de pornire setul de cărți pentru copii cu tematica ŞTIM adecvată vârstei şi vor fi urmate întotdeauna de activități practice experimente.

ORA SĂ ȘTIM este un proiect provocator și inovator pentru toți cei implicați: bibliotecari, părinți și copii uniți de același scop comun educația de calitate.

Formator, Tamara Donici.  #OrasăŞTIMMoldova

 

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Corpul Păcii SUA în Moldova-Cahul

Amitiri cu emoții pozitive…Timp de doi ani am fost împreună. Orice moment a fost plin, deoarece voluntarii Corpului Păcii, Hillary Holman, Valerie Harden, Okxana Cordova au muncit cu dăruire. Echipa Bibliotecii Raionale,,Andrei Ciurunga,, Cahul a văzut în ei voluntarii care se asimilează cuvântului altruism, au dat din ei tot: cunoştinţe, dragoste de oameni, dăruire.

Ziua Profesională a Bibliotecarului

Oricine va avea cheia de aur care deschide ușa tăcută a bibliotecilor va găsi în ele încurajare și mângâiere, odihnă și fericire. La data de 19 aprilie, curent, 36 bibliotecari din reţeaua Cahul au întreprins o vizită de lucru în bibliotecile publice din s. Larga Nouă şi Badicul Moldovenesc. Pe agenda de lucru au fost incluse mai multe activităţi printre care activitate festivă dedicată Zilei Profesionale a Bibliotecarului; celebrarea succeselor Centrului Regional de Formare Profesională pentru bibliotecari a celor 3 ani de activitate şi deschiderea localului renovat a bibliotecii publice Badicul Moldovenesc.
Bucuria și satisfacția citită în ochii bibliotecarilor ne-a inspirat să prelungim tradiţia practicilor de colaborare dintre APL şi biblioteci.

57106680_594581207726559_5150904353392951296_n

Vizita de studiu-Ucraina

Dacă la începutul vizitei câţiva dintre participanţi erau sceptici că vor prelua unele idei sau practici, la finele vizitei, fiecare era hotărât să aducă schimbarea în biblioteca pe care o reprezintă, să demonstreze că profesia este una nobilă, iar biblioteca – centru vital şi necesar comunităţii.

Mica noastră aventură, a început la Biblioteca din satul Iarmolnițî unde am participat la Biblioteca vie cu subiectul „Reforma în acțiune”

Călătoria noastră a continuat la Biblioteca Centrală din orașul Hmelnițkii, unde am participat la jocul „Lumea comunităților”

Următoarea destinaţie din vizita noastră de studiu a fost la Biblioteca publică Cernîi Ostriv  unde s-a desfășurat Brain-ring cu subiectul „Autoguvernarea locală- un model modern al dezvoltării democratice”,  unde am fost întâmpinaţi cu multă căldură de către managerul instituţiei iar colegii din bibliotecă ne-au vorbit despre cele mai reuşite proiecte şi servicii de bibliotecă.

Ultima destinaţie a vizitei noastre a fost Biblioteca publică Ceremivtsî, Bibliotecă model prin activităţile pe ce le face şi bibliotecarii care muncesc pentru a demonstra că astăzi biblioteca este altfel, este mai vie, mai colorată, mai atractivă prin serviciile pe care le oferă.

O nouă oportunitate pentru instruire

57272158_2283319831917428_1087238123072520192_n

Ritmul ridicat de schimbare, introducerea noilor servicii de reţea, importanţa crescândă a informaţiilor şi a potenţialului intelectual  ca resurse de bază ne obligă să reconsiderăm rolul şi locul bibliotecii şi a bibliotecarului în dezvoltarea societăţii. Crearea unui mediu calitativ de instruire în contextul reformelor din  bibliotecile publice  depinde în mare măsură de poziţionarea  Centrului de Formare Profesională pentru Bibliotecari,  de modul în care adună resurse informaţionale, asigură accesul la ele pentru nevoile de instruire,  socializare şi culturalizare. La data de 12 aprilie 2019 la Centrului de Formare Profesională pentru Bibliotecari Cahul sa  desfășurat atelierul ,,Schimbările calitative din domeniul biblioteconomic,, iar protagoniștii acestei întâlniri au fost bibliotecari din bibliotecile publice, şcolare, universitare din raioanele Cahul, Leova, Cantemir. Agenda a inclus informaţii cu privire la Cadrul Legislativ al activităţii bibliotecilor din RM; Legea cu privire la biblioteci; Regulamentul privind modul de conferire a categoriilor de calificare a personalului de specialitate din biblioteci. În cadrul atelierului s-a petrecut si o sesiune practică bazată pe Ghidul Practic pentru aplicarea Regulamentului privind modul de conferire a categoriilor de calificare personalului de specialitate din biblioteci.  E îmbucurător faptul că în contextul  schimbărilor din domeniu se simte o evoluţie şi o creştere calitativă a imaginii bibliotecarului în comunitate.

56848131_2617389908274715_6946358755097313280_n57099044_2617392488274457_1192779123236274176_n

Săptămâna Lecturii și a Cărții pentru Copii

În „Săptămâna Lecturii și a Cărții pentru Copii” la Biblioteca pentru copii „Grigore Vieru” Cahul s-a desfașurat etapa raională a concursului „Izvoarele înțelepciunii” la 125 ani de la nașterea dramaturgului și romancierului Camil Petrescu. Opera scriitorului a fost însușită de către participanți. Fiind foarte pregătiți și răspunsurile lor au corespuns așteptărilor juriului compus din: șef secție Cultură Cahul Svetlana Bulat, specialist principal asigurare didactică Direcția Generală Învățământ Cahul-Turceac Igor, Ana Caraman-specialist principal  biblioteci , Ana Caraman, Lupu Natalia – șef serviciu .

Au fost premiați:

Guglea Olga Liceul Teortic  “Ioan  Vodă” Cahul locul I

Postolache Nicoleta Liceul Teortic  ”Academician Ion Bostan” s. Brinza locul II

Iordosopol Valentina Liceul Teortic ” I. Creangă” Cahul locul III

421

 

Creează-ți site-ul web la WordPress.com
Începe